Carte senzorială pentru copii

Ce este o carte senzorială

Dacă aveți copii, atunci sigur știți cât de curioși sunt și cum vor să exploreze și să experimenteze lucruri noi, încă de când sunt niște mici ghemotoace umane, dulci și mirosind a lapte. Cu cît cresc, cu atât mai mult vor să afle mai multe despre lucrurile din jur.

Niște oameni creativi (nu știu exact cine, dar sigur erau creativi) s-au gândit să profite de curiozitatea înnăscută a copiilor și să le ofere o modalitate de a se juca și de a învăța lucruri noi în același timp, așa că au creat cărțile senzoriale. Acestea sunt niște cărți din material textil, ce conțin diverse activități pentru cei mici cu vârstele între 0 și 3 ani. Scopul acestora este să satisfacă nevoia de joacă, dar și curiozitatea copiilor prin diverse activități ce presupun dezvoltarea senzorială. Practic, copiii ating cărțile, obiectele din ele, desprind și așează bucăți de material, fetru sau lemn și, în felul acesta își dezvoltă simțurile, pentru că intră în contact încă de mici cu mai multe culori, forme, texturi.

Cărțile sunt concepute pentru categorii de vârstă diferite, adaptate nevoilor și capacității cognitive ale copiilor. De exemplu, o carte senzorială pentru nou-născuți va avea mai puține activități de învățare, dar va fi plină de texturi, culori și forme diferite, pentru a dezvolta acuitatea vizuală și tactilă a copilului. De cealaltă parte, o carte senzorială pentru un copil de 2 ani va abunda în activități, pentru ca, prin joacă, acesta să învețe lucruri noi.

*

Prima carte senzorială făcută în Atelier Imperfect

Am văzut, în ultima vreme, tot mai multe astfel de cărți, iar mamele și copiii deopotrivă sunt încântați de ele. Sincer, nu m-am gândit vreodată să încerc să fac una, până când o prietenă mi-a propus să fac una pentru finuța ei de doi ani. I-am zis din prima că s-ar putea să iasă un obiect de o calitate educativă îndoielnică, dar ea mi-a spus că are încredere că o să fie măcar drăguță. Zis și făcut, am acceptat și m-am apucat de lucru. Ce-a ieșit, o să vă prezint mai jos, prin poze însoțite de explicații. Dar, mai întâi, vreau să vă spun că a fost un proces din care eu însămi am învățat mai multe și pe care l-am subestimat total. Din 6 ore, cât estimasem eu că o să-mi ia să o fac, am ajuns să lucrez la ea 20 de ore :). A fost greu și frumos în același timp, iar la final chiar îmi era greu să mă despart de ea.

senzory book

Coperta față: numele destinatarei cusut pe imitație de pânză de sac; floarea este din carton, iar numele este încadrat de dantelă, pentru o diversitate de texturi.

Sensory book

Carte textila cu activitati pentru copii

Prima activitate: Emilia poate schimba hainele păpușii în funcție de momentul zilei. În buzunarul din stânga sunt mai multe haine, pe care aceasta le poate atașa pe păpușă (am folosit velcro pentru ca acestea să stea). Când soarele este în fereastră, aceasta îi pune rochițe, dar dacă decide să pună luna, atunci păpușa merge la culcare, iar Emilia o îmbracă în pijamale.

Sensory book

Buzunarul cu haine

Sensory book

Păpușa în pijamale, când luna este la fereastră

Vă rog să nu râdeți de păpușă, de părul ei, sau de lipsa feței, nu știți cât mi-a luat să o fac și cât de morbide erau primele versiuni. Aproape că-mi venea să plâng și sper că mama Emiliei îi va desena ea ochii, nasul și gura. Dacă mai fac una vreodată, o să arate mai bine (ori îmi îmbunătățesc skill-ul, ori apelez la altcineva să o facă în locul meu).

Carte de activitati pentru copii

A doua activitate: aranjarea fructelor și legumelor pe farfurie. Emilia găsește fructele în buzunarul din stânga, de unde le poate lua și așeza pe farfurie cum vrea ea. Se poate transforma într-un joc de-a servirea mesei, părinții o pot încuraja să pună pe farfurie ce mănâncă ea la prânz (legume, de exemplu), sau ca gustare, între mese – fructe. Un astfel de joc poate face din luarea mesei un ritual de joacă, în cazul copiilor mai mofturoși, dar este și o bună oportunitatea de a învăța denumirile fructelor și legumelor.

Farfuria cu fructe și legume

Close-up: Farfuria cu fructe și legume

Carte textilă pentru copii

A treia activitate: Aranjarea păsărilor în copac. Păsările sunt din fetru, cu scai pe spate, pentru o atașare mai bună, iar copacul și frunzele sunt din material textil, decorate cu nasturi din carton, pentru o diversitate a texturilor. Emilia poate aranja păsările din partea dreaptă-jos a paginii pe ramură, în funcție de culoare sau mărime, la sugestia părinților. Este o bună modalitate de a învăța culorile și de a aproxima mărimile.

Sensory book

Close-up păsărele și modul de atașare cu scai

Carte senzorială

A patra activitate: Învățarea formelor. În buzunarul din dreapta sunt mai multe forme geometrice din fetru, care își găsesc corespondentul desenat pe pagina din stânga, iar Emilia trebuie să o atașeze pe fiecare la locul ei. În felul acesta, își dezvoltă acuitatea vizuală și învață formele geometrice.

Carte senzorială copii 2 ani

A cincea activitate: Numărătoarea (abacul). Fiecare șir are 10 mărgeluțe, de forme și culori diferite, iar deasupra și pe lateral sunt numere din fetru, care pot fi așezate unde vrea ea. Astfel, poate învăța numerele prin joacă și prin asocierea între cifră și corespondentul ei în numărul de mărgele. De exemplu, pe primul șir este o singură mărgea fruct-de-mare, deci ea poate atașa cifra 1 în dreptul ei.

Sensory book

Close-up: numărătoarea.

Carte senzorială

A șasea activitate: Puzzle sub forma unui elefant. Pe partea albă este desenată forma elefantului, iar Emilia trebuie să atașeze cele două bucăți de material pentru a se potrivi formei. Este o activitate mai ușoară, dar cu scopul de a o învăța cum arată un animal.

Carte senzorială pentru fetiță de 2 ani

Coperta spate: balon din bumbac și imitație de pânză de sac, cu nasture din carton.

Și gata, asta a fost cartea Emiliei, prima mea carte senzorială, care sper să o ajute pe aceasta să învețe lucruri noi într-un mod plăcut. Mai jos vă pun un slider cu mai multe close-up-uri din carte. Vă mulțumesc că ați citit până aici :).

Aștept părerile și sugestiile voastre în comentarii.

  • Sensory book

 

Share Button

Comments

  1. Catalina Brinza says

    EMILIA va fi super incatata! Revin cu poze cu ea si cartea in actiune!!!! Multumesc inca odata Atelier Imperfect!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>