Casa care te poartă prin lume. Despre stilul boem și kantha quilts

De câte ori n-ați auzit argumentul ”dacă-ți cumperi casă/apartament, prinzi rădăcini, te ține-n loc, nu ai cum să mai pleci prin lume, să fii la fel de liber”? Eu l-am auzit de multe ori. Dar nu cred în el, cum nu cred că dacă nu ai o casă pe numele tău, asta te face să fii mai liber. Eu nu am casă pe numele meu, dar nici cine știe ce wanderer nu sunt.

În schimb, călătoresc cât de des pot. Și când mă întorc acasă, aduc cu mine o bucățică de călătorie. Mă uit la ea, retrăiesc senzații, revăd locuri, oameni, întâmplări. My mind wanders. Gândul meu bate drumuri mai mult sau mai puțin știute, din confortul și culoarea casei mele, iar asta nu mă face mai puțin liberă. Și-apoi, cine spune că n-o să-mi iau valiza într-o zi și-o să merge să-mi fac casă în altă parte? Căci eu nu am avut niciodată una fixă. Pentru mine casa e acolo unde e măcar un om drag și unde eu am petrecut clipe frumoase. Acasă definește pentru mine mai multe locuri, dar și mai mulți oameni. Acasă e și soțul meu, brațele lui, respirația lui. Acasă a fost pentru câteva luni, o cameră de motel, înghesuită, cu pereți albi și portocalii.

Să-ți ții casa frumoasă, să ți-o îngrijești așa cum te-ngrijești de ființa ta, ăsta-i un argument mai pe gustul meu. Să faci din încăperea în care locuiești un cămin, asta-i o provocare mai pe sufletul meu. Când eram studentă, înainte de fiecare examen făceam, împreună cu Andreea, prietena cu care locuiam, curățenie lună. Ne reorganizam obiectele decorative și aduceam flori proaspete în casă. Era modul nostru de a ne goli mintea și spectrul vizual de dezordine, pentru a ne concentra pe învățat. Am remarcat, în anii de facultate, că ne ajuta foarte tare o cameră frumoasă, ordonată, ne odihnea privirea și ne liniștea mintea. Iar când ne mutam într-un loc nou – altă cameră de cămin, alt apartament închiriat, mai întâi ne așezam obiectele decorative, ghivecele cu flori și cărțile, apoi începeam să depozităm celelalte lucruri. Făceam spațiul ăla al nostru, îl revendicam.

Așa că eu cred în puterea unei case frumoase, îngrijite, pline de culoare și formă, de textură și linii armonioase. Cred în energia pe care ți-o dă un locșor al tău care-ți încântă privirea și ți-o odihnește în același timp. Și mai cred că, paradoxal, casa poate fi locul de unde poți începe călătorii extraordinare, fie ele imaginare, fie ele reale. Și dacă de acasă poți să-ți planifici călătoriile, am aflat și că din călătorie poți să-ți planifici casa.

Cameră de copii

Sursa photo: https://www.pinterest.com/pin/424112489886586742/

 

În vacanța din vara aceasta, am mers într-o zi în Tarifa, o mică stațiune turistică situată în punctul cel mai sudic al Europei, locul în care Marea Mediterană se întâlnește cu Oceanul Atlantic. Dincolo de frumusețea apei, a nisipului auriu, a valurilor turcoaz ale oceanului, am descoperit farmecul micii stațiuni cu origini și influențe maure pe străzile pietruite, pline de magazine ale artiștilor și meșteșugarilor locali. De la brățări și coliere, la magneți de frigider, la haine, obiecte din ceramică, și până la quilturi, o întreagă invazie de handmade mi-a scăldat privirea și mi-a încântat mintea. Și, deloc surprinzător, cel mai tare mi-a plăcut un quilt neobișnuit, ce părea matlasat de mână, pe care n-am putut să-l fotografiez, că s-a uitat vânzătorul urât la mine. Și nici să-l cumpăr nu mi-am permis, că era vreo 200 de euro. Dar și-ar fi meritat fiecare bănuț.

Tarifa, Spania

Tarifa, Spania.Plajă la Oceanul Atlantic. Fotografie făcută de soț

Am căutat apoi online un astfel de quilt și am descoperit că este un kantha quilt, de origine indiană. Kantha sunt quilturi făcute din vechi sari-uri indiene, care pot fi folosite ca pături, cuverturi, fețe de masă, fețe de pernă și, uneori, chiar ca haine. Practic, sunt două materiale cusute între ele, ca la quilturile obișnuite, dar fără vatelina dintre ele. Kantha este un tip de broderie folosită de femeile indiene și este realizată de mână, cu multă migală și dedicare. Culorile sunt o nebunie, imprimeurile și varietatea combinațiilor m-au cucerit total. Plus că au două fețe aceste quilturi. Însă cel mai tare m-a atras libertatea pe care o emană cusăturile inegale, imperfecte, de mână, de pe acest quilt. Asimetria, combinațiile inedite de culori m-au dus cu gândul la o casă în care locatarii celebrează libertatea de mișcare și gândire, diversitatea, frumusețea neconvenționalului.

Kantha quilt

Khanta quilt. Sursa foto: http://rotikapdamakan.blogspot.jp/2009/07/ralli-quilts_28.html

Kantha quilt

Kantha quilt. Sursa foto: http://www.lovepatchworkandquilting.com/magazine/issue-18-sale-now

 

Heidi Klum purtând o haină făcută dintr-un kantha quilt

Heidi Klum purtând o haină făcută dintr-un kantha quilt. Sursa: http://www.people.com/people/gallery/0,,20626069,00.html

Este un trend foarte popular în designul interior – bohemian – care are în centru aceleași caracteristici ale unui quilt kantha: asocierile libere, combinațiile inedite, asimetria, îmbinarea vechiului cu noul, a obiectelor purtătoare de povești și amintiri, cu cele nou-nouțe. M-a cucerit stilul ăsta, cu covoarele vechi, țesute, pernele aruncate pe podea, lemnul masiv vechi combinat cu fierul forjat, albul întrerupt de culori puternice, contrastante, plantele atârnate. O casă boemă e un loc fix care te duce în călătorie. E o nebunie de energii care nu-ți limitează viața, ci ți-o inspiră. E o îngrădire spațială care-ți lasă libertatea de mișcare și decizie, te lasă să-ți transpui personalitatea fără reguli cărora să te conformezi. Asta doar dacă nu cumva ești dintre cei care consideră culoarea o regulă, frumosul un standard și combinația o formă de conformare.

Bohemian living room

Sursa foto: https://www.pinterest.com/pin/424112489885192308/

P.S. Vă las mai jos o galerie întreagă de kantha quilts, care să vă inspire weekendul. În curând, sper să fac și eu unul, iar dacă vă va plăcea, cu mare drag voi face și pentru voi. Vă aștept cu idei și păreri, aici pe blog, sau pe pagina de Facebook a atelierului.

Follow Atelier Imperfect’s board Kantha Quilts on Pinterest.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>