Cu capul limpede, primăvara

Azi am simțit primăvara pentru prima dată pe anul ăsta. M-am trezit devreme, la 6.45, am făcut ceaiul, cafeaua și micul dejun și m-am pregătit să merg la muncă după 6 zile petrecute în casă, doar eu cu gripa, tusea, supele, ceaiurile și motanul.

Nu m-am primenit, nici nu mi-am luat un ou roșu în buzunar, dar când am ieșit din casă am simțit în nări mirosul dimineților de Paște de la Vișina. Am simțit mirosul de iarbă verde, udă, de nori care se împrăștie ca să facă loc soarelui, de sărbătoare și lumină și curățenie. Tot drumul până la birou m-am uitat la cer și mi-am imaginat că ies pe poartă cu flori și lumânări în mână, îmbrăcată în haine noi, curată și liniștită și așteptând să gust din vinul și pâinea de Paști. Aproape că simțeam mirul rece pe frunte, iar senzația asta n-am mai avut-o nicicând, în afara bisericii.

Scriu de la birou acum. După ce mi-am citit e-mailurile, mi-am făcut lista pe azi și planurile pentru aprilie, mi-au venit cuvintele în minte. N-am mai scris de mult, nici n-am mai publicat vreun text din sertar, parcă nimic nu s-a potrivit în perioada asta urâtă.

Ah, urăsc să fiu bolnavă. N-am capul limpede, mă simt ca atunci când am băut prima oară până m-am amețit și am început să plâng fiindcă nu aveam capul limpede. De-asta nu beau alcool prea des, că-mi încețoșează mintea și tot de-asta am suferit zilele trecute, că amețeala și epuizarea nu-mi dădeau voie să gândesc cum trebuie. Așa că am dormit, mult și adânc, ca să-mi limpezesc creierul.

Mi-ar plăcea să mă trezesc așa în fiecare dimineață, să-mi fie lumea clară ca-n diminețile de Paște și să port în suflet flori și lumină, cum am în fiecare an, după Înviere, în mâini. Și mi-ar plăcea să fie mai multe diminețile în care mă trezesc așa, la Vișina.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>