De Dragobete, altfel

Când eram mici, le făceam părinților bilețele în formă de inimioare pe care le scriam mesaje de dragoste de Valentine’s Day. Nu aflasem încă de Dragobete, nu știu de ce, dar știam de ziua îndrăgostiților importată și o sărbătoream în felul nostru. Noi eram îndrăgostiți de părinți.

Ne așezam amândoi – eu și frate-miu – la biroul pe care ni-l făcuse tata, cu lampa aprinsă, mereu în stânga noastră, ca să nu cadă umbra pe hârtie atunci când scriam și să nu ne stricăm ochii. Începeam cu Te iubesc, mami! și continuam cu Te iubesc, tati! și le dădeam bilețelele emoționați, dar și bucuroși că există o zi în care noi patru ne mărturisim dragostea. Apoi, după ce ne îmbrățișam cu părinții, îi puneam pe ei să se pupe între ei, pentru că ce era mai frumos decât să-ți vezi părinții iubindu-se și pentru că era și amuzant în același timp, deși sunt sigură că ne rușinam un pic. La fel cum ne rușinam când tata o lua pe mama în brațe și o arunca în zăpadă iarna și începea o joacă nebună, în care nu ezitam să ne implicăm și noi, cu cât mai mulți bulgări și multă chicoteală. Doar o secundă dura rușinea asta, apoi începea bucuria că și părinții noștri sunt poate la fel de copii ca noi și le place și lor să se joace.

*

Mi-am păstrat obiceiul de a scrie bilețele, mi se pare sănătos. De multe ori scriu urările de bine pe un post it sau pe o foaie din agendă, în loc de o felicitare. Mi se pare mai personal așa, că dau de la mine.

Azi am scris un bilețel scurt, dar cred că a fost de-ajuns, după reacția destinatarului. Dar mă gândesc să fie și ăsta un altfel de bilețel, unul digital. Un bilețel către cei care n-au nevoie de o zi oficială a iubirii, dar care nu o urăsc, pentru că e bună și-asta la ceva.

Un bilețel pentru cei care știu iubirea așa cum e ea, nu așa cum ne-o prezintă filmele sau articolele siropoase de pe blogurile unor bărbați mereu sentimentali. Un bilețel pentru cei care rabdă cu iubirea în dinți, care se enervează atât de tare pe persoana iubită încât nici n-o pot privi în ochi, pentru că i-ar năpădi râsul văzând privirea celuilalt. Pentru cei care rabdă discuții lungi, certuri intense și seri de răceală știind că la finalul lor îl regăsesc pe celălalt în care și-au pus dragul. Pentru cei care nu uită să se pupe dimineața și seara, pentru cei care se întreabă reciproc cum au dormit, cum a fost la muncă și ascultă răspunsul fără să le fugă mintea la propriile probleme.

Bilețelul ăsta e pentru părinții care, deși simt că nu pot respira departe de copiii lor, merg la servici zilnic și reușesc să fie productivi și drăguți cu colegii și șeful dincolo de gândurile mereu îndreptate către acasă. Mai las bilețelul ăsta și pentru cele care își mângâie acum burta știind că e un pui înăuntru pe care de-abia așteaptă să-l cunoască, pentru cele care tocmai ce l-au ținut în brațe pentru prima oară, pentru cele care de-abia așteaptă momentele astea și simt că nu mai vin odată. Și pentru cele care miros păr de bebeluș acum sau îmbrățișează copil năzdrăvan sau adolescent mofturos, pentru cele cu copii majori și la casa lor, care le duc dorul și încă n-au încetat să-i vadă ca pe copii.

Bilețelul ăsta e pentru bărbații care le stau alături femeilor ăstora, celor care le enervează peste limită când pleacă la fotbal sau la bere seara, dar care nu uită să le fie alături când ele au nevoie de ei. Celor care se uită cu drag la ele când își mângâie burțile sau copiii, celor care le strâng în brațe și le spun că va fi bine.

Dacă nu se potrivește bilețelul ăsta cu ceea ce simțiți voi, puneți mâna și scrieți altul. Și dați-l, nu-l păstrați pentru voi. Nu se știe cât bine faceți celuilalt, fie el iubit, copil, părinte, soț, prieten. Că nu vreți să-l dați azi, ci mâine, nu contează. Numai scrieți-l și dați-l că n-are ce rău să facă, dimpotrivă.

*

Dragobetele sărută fetele. Dar mă gândesc că la fel de bine și fetele ar putea săruta Dragobetele și, în felul ăsta, sărbătoarea ar fi completă. Treceți la pupat degrabă, nu mai așteptați.

 

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>