Texturi, culori, matlasare

Quilting se traduce prin matlasare. Wikipedia zice că un quilt este un fel de pătură formată din trei straturi de material: faţa, o inserţie din vatelină (cel mai adesea) şi spatele quiltului. Quiltingul este o tehnică prin care sunt cusute împreună cel puţin două straturi de material. Deci, un quilt este un sandviş, ca să fiu mai exactă.

Dacă mă-ntrebaţi ce găsesc eu aşa de special la quilting, o să vă răspund într-un cuvânt: bogăţia. Atunci când matlasezi, transformi materialul: îi ataşezi o structură (vatelina folosită îl întăreşte, îl susţine), îi schimbi textura – o îmbogăţeşti datorită cusăturilor, uneori îi dai definiţie adăugând o cusătură de-a lungul unei forme imprimate pe material. Matlasarea te ajută să scoţi în evidenţă forme sau culori, pe lângă beneficiul practic pe care îl aduce – ţine vatelina pe loc, ca aceasta să nu se cocoloşească de la purtare sau în timpul spălării.

 

Flowery quilt

Sursa foto: pinterest.com

Când am văzut un quilt adevărat pentru prima dată, am simţit instant nevoia să-l ating. Pe lângă bogăţia culorilor, textura acestuia şi modul plăcut  în care se simţea cusătura pe suprafaţa lui m-au cucerit. Trebuie să fie tare migălos, mi-am spus, dar mi-a trezit curiozitatea şi m-am apucat să cos. Mai întâi la mână, fiindcă nu aveam maşină de cusut. A fost foarte greu, iar primul meu quilt – cusut în totalitate de mână – mi-a luat trei săptămâni, dar a meritat. La final, nu mă mai săturam să trec mâna pe suprafaţa lui, să-l simt. Era o combinaţie de bumbac, reiat de bumbac şi finet de bumbac, perfecte pentru bebeluşi. Nu vă mai zic că nu am ştiut ce fel de vatelină să cumpăr şi am luat una de o calitate îndoielnică, foarte greu de matlasat la mână şi cred că şi la maşină. Astea-s detalii, contează că mi-a sporit apetitul pentru quilting.

 

Quilt bebeluşi

Primul quilt, cusut de mână

Quilt bebeluşi cu temă marină

Când am cusut primul quilt la maşină, a fost ca o revelaţie. M-am bucurat şi mai tare de fiecare cusătură, de fiecare contrast, de fiecare formă. Bine, am făcut şi febră musculară la braţe, pentru că e greu să manevrezi cele 3 straturi de material ca să-ţi iasă cusăturile drepte şi să nu se deplaseze vatelina. Dar rezultatul, ah… rezultatul. Uneori mai bine, alteori mai puţin bine, important e că e făcut cu drag.

 

Quilt Chevron

Primul quilt cusut la maşină

Să vă mai spun că visez la un quilt imens sub care să mă refugiez în după-amiezi ploioase, cu o carte şi o cană de ceai? Sunt sigură că nici vouă nu v-ar displăcea. Până una alta, eu mă întorc la învăţat lucruri noi despre quilting, dar vă las pe voi cu o galerie foto de pe Pinterest absolut încântătoare pentru iubitoarele de culori şi texturi.

 

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>