Vineri, 13

În fiecare vineri, 13, Vica se trezea cu frica-n sân și încerca să nu facă nimic ieșit din comun în ziua respectivă, să nu i se întâmple ceva rău. Mai mult, avea propriul ritual, urmat cu sfințenie și nu se abătea de la el nici s-o fi picat cu ceară.

Scuipa în sân și-și făcea trei cruci cu limba imediat după ce se trezea, se spăla pe față cu apă rece și se ducea să mănânce. Nu înainte însă de a verifica dacă solnița e pusă bine, să nu doamne ferește să se răstoarne și să se verse sarea, că era sigur rost de ceartă. Din același registru, al fricii de ceartă, se trăgea și obiceiul de a întoarce toate cuțitele cu lama în jos. De la ceartă la furie era un singur pas și, doamne ferește, ce-ar fi putut să iasă, se putea lăsa cu nenorociri.

În ziua de vineri, 13, nu intra sub nici o formă în vie, chiar dacă ar fi zăcut acolo bărbatu-său mort și pe cale să putrezească și să strice strugurii. Toată lumea știe că dacă intri vinerea în vie te trăznește Dumnezeu, darămite să mai fie și în data de 13… Dacă primea musafiri în ziua respectivă îi anunța din timp să nu care cumva să pună traista pe jos că trage a sărăcie. Sau, dacă ploua afară, să nu intre cu umbrela în casă, că aduce necaz.

S-a nimerit o dată să se mărite Ileana a lui Nicu de la margine într-o vineri, 13. Deh, sâmbăta se fac nunțile, dar Ileana era gravidă, aproape să nască, așa că tac-su n-a vrut să se facă de rușine cu ea, să facă nuntă mare sâmbăta, s-o vadă tot satul. A dus-o vineri, la biserică, cu câteva rude în alai, că era lumea la muncă și n-o vedeau prea mulți cum defila ea cu burtoiul până la biserică și-napoi. Nenorocul Ilenei a fost că rochia nu era mărimea ei, așa că i-au legat-o în talie cu un cordon, pe care l-au înnodat prea la vedere, numai bine să-l vadă Vica – prezență inevitabilă la orice nuntă, cu atât mai mult la una unde nu se ține cont de superstiții. Mânată fiind de frica de vineri 13, a început să se aulească cu glas tare, chiar în timpul cununiei, că cum au putut să fie așa de inconștienți, nu se face nod pe mireasă, că aduce ghinion. Cu un gest hotărât, a și desfăcut nodul, dar n-a luat în calcul că în timpul ăsta socrul mic, și-așa amărât că fie-sa se mărită cu burta la gură și cu vreo două pahare la purtător s-a făcut roșu de furie și i-a plesnit una Vicăi de-a lipit-o de-un stâlp din biserică. Leșinul survenit instant n-a oprit-o pe aceasta să participe și la mica petrecere de nuntă și să-i interzică miresei să facă vreo poză singură. Toată lumea știe că dacă faci poză singură, ca mireasă, o să ai o căsnicie nefericită.

Cu greu și-a revenit atunci Vica din leșin, dar mai rău a fost că frica de ziua de vineri, 13 i s-a împlântat și mai tare în suflet, făcând-o să-și însemneze încă de la 1 ianuarie în calendar toate zilele de vineri, 13 din anul de-abia început. În felul ăsta, se putea pregăti din timp și preveni orice accident nefericit ce ar fi putut surveni într-o zi de-asta blestemată.

În ziua aceasta de vineri 13, Vica, mai prevăzătoare ca-ntotdeauna, se feri să iasă din curte, să primească musafiri și chiar să-și intersecteze drumurile prin curte cu motanul Tăciune, negru complet. Mai spre seară, liniștită cât de cât că a reușit ce și-a propus, protagonista noastră se duse în casă, să caute niște lenjerii curate în cufărul cu zestre de la maică-sa, pe care și-acum îl păstra cu respect, la 30 de ani de la căsătorie și 5 de când îi plecase bărbatul de-acasă cu una din satul vecin, al naibii, tot într-o zi de vineri, 13.

Nu mai aprinse lumina, că nu se întunecase de tot afară. Când dădu să intre în odaia de la drum, se împiedică de pragul de la ușă și se izbi cu capul în șifonierul cu haine, a cărui oglindă se sparse în zeci de cioburi și o umplu de tăieturi pe tot corpul. Se prăbuși la pământ, cu un singur gând: 7 ani de ghinion o așteaptă. Dar nu mai continuă gândul, că lovitura la cap îi curmă cei 7 ani de ghinion cu o contuzie cerebrală de toată frumusețea și muri pe loc. Într-o nenorocită zi de vineri, 13, ca să vezi.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>